Leibomen, kandelaberen & knotten

Leilinden bij Marienkamp in Emmen aan staalconstructie

Leibomen

Als de plantplaats geen grote bomen toelaat, is een leiboom een prima alternatief. Leibomen stellen ook minder hoge eisen aan hun groeiplaats. De leiconstuctie is de eerste jaren beeldbepalend, later neemt de boom het over.


LeiLinden Emmen 2Dezelfde leilinden als hierboven alleen 6 jaar later.


kand Erica 1Kandelaberen

Oudere bomen die zware stormschade opgelopen hebben, of door wortelschade, onveilig zijn geworden, worden soms ten onrechte verwijderd. Een optie zou kandelaberen kunnen zijn, hierbij worden de zware gesteltakken op ongeveer 2 a 3 meter uit de hoofdstam afgezaagd, waarna ze weer uitlopen. Hierdoor ontstaat een compacte dichte kroon die minder overlast geeft en waarbij de markante stam behouden blijft. Een gekandelaberde of geknotte boom, dient eigenlijk eens in de 3 tot 5 jaar opnieuw kaal gezaagd te worden, hiermee wordt voorkomen dat de nieuwe kroon te zwaar wordt en er takken uitbreken.


kand Erika 2De zelfde Linde bomen maar dan 3 jaar later.


Opnieuw innemen Linden in Papenvoort BB (1) klInnemen

De Lindebomen hiernaast zijn in 2005 door ons ingenomen, nu zijn ze weer aan de beurt.

 

 

 

 

 

Opnieuw innemen Linden in Papenvoort BB (3) kl

Opnieuw innemen Linden in Papenvoort BB (4) klZo wordt de overlast voor dak en terras verminderd en kunnen ze er weer 7 jaar tegen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Knotten Smilde N371 010 kl

Knotten

Knotten is een rigoureuze ingreep waarbij alle takken worden verwijderd en alleen de hoofdstam overblijft. Niet alle boomsoorten kunnen op hogere leeftijd nog geknot of

gekandelaberd worden. Ook is voor het knotten of kandelaberen een vergunning nodig via de gemeente. Als een boom eerder geknot is geweest, is een

vergunning (meestal) niet meer nodig.  Voor de boom is elke 3 tot 5 jaar opnieuw knotten het beste. Daardoor wordt elke keer weer voldoende nieuw schot gevormd en is de ingreep niet te groot. Knotten en kandelaberen zijn maatregelen die alleen in de bladvrije periode kunnen worden uitgevoerd.


Knot Smilde 2Hier is te zien hoeveel schot de geknotte linden na 3 maanden alweer gemaakt hebben.